Persoonlijke verhalen

Verhalen die niet verloren mogen gaan!

In de loop der jaren kwam het comité via diverse bronnen in het bezit van een aantal persoonlijke verhalen waarin herinneringen aan de oorlog worden beschreven. Deze verhalen zijn natuurlijk zorgvuldig door ons bewaard, want die mogen natuurlijk nooit verloren gaan. Maar we hadden het er vaak over dat het jammer is dat deze bijzondere verhalen niet door veel meer mensen kunnen worden gelezen.

Zoals het ontroerende verhaal van Loek Schuitevoerder, die nog maar 17 jaar was ten tijde van de razzia en een van de acht mannen is die vier (!) concentratiekampen heeft overleefd. Of het verhaal van Bob van den Berg die op spectaculaire wijze ontsnapte uit de trein tijdens zijn transport naar Westerbork. Het verhaal van Ria Schifflers die de oorlogsperiode beschrijft door de ogen van een kind. De ooggetuigeverhalen van Roos Box-Koehof en Stien van Nieuwpoort; twee niet-Joodse personeelsleden die de razzia hebben meegemaakt en dit nooit hebben kunnen vergeten. Verder Carolien van den Berg (dochter van Bob van den Berg) die het verhaal van haar vader, oom Jo en oma vertelt in een solovoorstelling die zij maakte gebaseerd op wat er tijdens de oorlog met hen is gebeurd.

Daarom verheugt het ons dat onze website het mogelijk maakt met deze verhalen een wijder publiek te bereiken. Als u ook een verhaal heeft, dat verband houdt met Hollandia Kattenburg tijdens de oorlog, stuur het ons op! Wij kunnen het dan misschien op onze site plaatsen.