Nieuws

Spiegelmoeders

Een verzwegen familiegeschiedenis

Judith van der Wel

Non-fictie

Niemand in het dorp mag het weten van de oude tweeling. ‘Willen we niet,’ zegt Selly. ‘We schamen ons.’ Judy draait zich naar me toe. ‘Dat is toch verschrikkelijk? Misschien is “schamen” een verkeerd woord. We verbergen het, niemand hoeft het te weten.’

Judy en Selly Waagenaar (1927) zijn een onafscheidelijke eeneiige tweeling. Ze wonen samen in een flat, slapen in één bed en delen een geheim: dat ze Joods zijn. Niemand mag het weten, want na negen concentratiekampen hebben ze wel geleerd dat ze geen mens zomaar kunnen vertrouwen.

Spiegelmoeders is het levensverhaal van drie generaties Joodse vrouwen: een grootmoeder en haar onafscheidelijke tweelingzus, haar dochter en haar kleindochter. Hun verhalen worden verbonden met grotere thema’s uit de geschiedenis, waarvan er opvallend veel weer actueel zijn.

Tante Judik Waagenaar, het zusje van de moeder van Judy en Selly, werkte bij Hollandia Kattenburg en is opgepakt bij de razzia op 11 november. 1942. Het enige wat de familie nog van Judik zou terugzien is een briefje dat ze uit de veewagon had gegooid: ‘Ze hebben me hier in gesmeten. Ik weet niet wat er met me gaat gebeuren. Hou jullie goed.’

Over de auteur:

Judith van der Wel (1984) studeerde psychologie en theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en studeerde cum laude af in de Religious Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Februari 2019

Em. Querido’s Uitgeverij / ISBN 978 90 214 1549 9 / € 20 / ook als e-book te verkrijgen.