Slachtoffers Hollandia Kattenburg

Achtergrond namenlijst: Tijdens de razzia in de Hollandia Kattenburg fabriek op 11 november 1942 zijn bijna alle Joodse werknemers opgepakt en gedeporteerd. Op acht overlevenden na zijn zij direct na aankomst in Auschwitz op 3 december 1942 vermoord of na een periode van dwangarbeid in kampen in Polen en Duitsland omgekomen. De namen en foto’s van 359 slachtoffers zijn na de oorlog door de directie van Hollandia Kattenburg opgenomen in het Boek der Tranen en zijn later vereeuwigd op het monument op het IJplein in Amsterdam-Noord.

Op basis van gedigitaliseerde bronnen zijn meer persoonlijke gegevens achterhaald en verwerkt in bijgaand overzicht met als doel de slachtoffers tachtig jaar na dato uit de anonimiteit te halen en alsnog een 'gezicht' te geven. Het ‘Boek der Tranen’ vormt de basis van deze lijst. De persoonsgegevens zijn vergeleken met de transportlijst van 30 november 1942 van Westerbork naar Auschwitz aangevuld met informatie afkomstig van verschillende websites zoals die van het Joods Monument, Netwerk Oorlogsbronnen, de Arolson Archives en het Stadsarchief Amsterdam. De spelling van de namen van de slachtoffers in het Boek ter Tranen, op het monument en op de transportlijst verschilt. Als uitgangspunt is de spelling op het Joods Monument aangehouden.

Dit overzicht bevat basisinformatie over de weggevoerd Joodse medewerkers. Mocht u aanvullende informatie over deze personen hebben, ook in de vorm van persoonlijke verhalen en foto’s, neem dan contact op met het 11 november Comité Herdenking Hollandia Kattenburg: info@herdenking-hollandiakattenburg.nl

Zoek op...
of