Componist Dick Kattenburg
Dick Kattenburg (Amsterdam, 11 november 1919 – Auschwitz, 1944) was een Nederlandse componist en holocaustslachtoffer.
Hij was van Joodse komaf en groeide op in Naarden. Zijn vader was een van de directeuren bij Hollandia Kattenburg. Op 17-jarige leeftijd behaalde hij het diploma theorie en viool aan het Collège Musical Belge in Antwerpen. In 1941 behaalde hij het staatsdiploma theorie en viool in Den Haag. Hij kreeg les van o.a. de componist en pianist Leo Smit.
Toen het in 1941 voor Joodse musici niet langer mogelijk was om in het openbaar op te treden en de achtervolging van de Joden dramatisch toenam, besloot Dick onder te duiken. Hij heeft op verschillende onderduikadressen gezeten, maar werd 5 mei 1944 tijdens een razzia (waarschijnlijk) in een bioscoop opgepakt en kwam terecht in Kamp Westerbork. Niet veel later werd hij doorgestuurd naar Auschwitz waar hij tussen 22 mei en 30 september 1944 op 24-jarige leeftijd om het leven kwam.
Dick Kattenburg heeft ongeveer dertig composities geschreven: solostukken, kamermuziek en orkestwerken. Daarnaast schreef hij enkele Joodse en Palestijnse liederen, die hij Roemeense volksmuziek noemde.
Toen zijn nicht Joyce Bergman-van Hessen via internet erachter kwam dat men dacht dat er slechts één compositie van hem bewaard was gebleven, wist zij meteen dat dit niet het geval was. Sinds het overlijden van haar moeder, Daisy van Hessen-Kattenburg was zij namelijk in het bezit van een tas met een stapel composities van haar oom. Ongeordend; van alles door elkaar. Deze tas was sinds de oorlog bewaard gebleven. Eerst bij haar oma, daarna bij haar moeder. Via via kwam Joyce in contact met de Leo Smit Stichting (zie hieronder) en zo werd het mogelijk om een CD met een selectie van zijn composities te produceren. De CD verscheen in januari 2010 en is uitgevoerd door het Leo Smit Ensemble.
Sinds het verschijnen van de CD wordt elk jaar tijdens de herdenking op 11 november een van zijn composities gespeeld.
Bron: Wikipedia
Muziek tot Leven. Verhalen van musici in de oorlog.
De verhalen die Margriet Vroomans in het NPO Radio 4-programma vertelt, gaan over componisten en musici die zijn vervolgd – en soms vermoord – in de Tweede Wereldoorlog.
Deze radio- & podcastserie is tot stand gekomen in samenwerking met de Leo Smit Stichting.
Luister hier voor het verhaal over Dick Kattenburg en luister naar een aantal van zijn composities.
Muziek in deze aflevering:
Tapdance voor piano vierhandig en tapdanser (1937)
Sonate voor fluit en piano (1937)
Lied ohne Worte, piano (1940)
Romanian melody voor viool, cello en piano (1942)
Allegro moderato (1944)
De Leo Smit Stichting verzamelt en verspreidt kennis over componisten die in de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden.